Når NORD for 7. gang slår dørene op på Kulturværftet den 17. september, er det med besøg fra nogle af Nordens mest toneangivende forfattere. Programmet byder på garvede forfattere som Leif Davidsen, Kim Leine, Thomas Korsgaard, Merete Pryds Helle og Monika Fagerholm. Men også unge, upcoming forfattere, som Quynh Tran og Victoria Kielland, der inden for ganske få år har markeret sig på den litterære scene, vil besøge festivalen.

– Vi glæder os over, at vi atter samler nogle af Nordens stærkeste, litterære stemmer og kan præsentere et bredt og hyperaktuelt program. Publikum kan se frem til at fordybe sig i fortællinger om alt fra virkelighedsnære magtintriger og storpolitik i Rusland, social ulighed i en svensk provins, til fortryllende eventyr om trolde og hekse, – en ny spændende tendens inden for nordisk litteratur. Vi får også et nyt og udfordrende blik på moderrollen, når skuespilleren Ida Cæcilie Rasmussen opfører forestillingen ’Med mig selv i mine arme’, mens livsnære emner som tab, svigt, længsel og kærlighed bliver omdrejningspunkt for flere af samtalerne, siger festivalleder for NORD, Gro Frank Rasmussen

Journalist og tv-vært Gertrud Thisted Højlund er NORDs vært og guider kyndigt publikum igennem dagens program, som består af både forfattersamtaler, oplæsninger, litteraturquiz, musik og kunstneriske performances.

Programmet
Storpolitiske intriger. Leif Davidsen (DK) og Kim Leine (DK) mødes for første gang på en scene, når de åbner festivalen med en samtale om at bruge det storpolitiske stof i deres forfatterskab og om forholdet til Rusland. Leif Davidsen har beskæftiget sig med Rusland det meste af sit liv og er aktuel med den spændingsmættede roman Lenins bodyguard – en roman om terror, spionage og magt og verdenshistorisk kaos – ikke mindst i Rusland.

Kim Leine har med sin seneste roman Karolines kærlighed skiftet genremæssigt spor
og har skabt en spændingsroman om farlige forbindelser i Danmark og Rusland, der kribler af storpolitiske intriger, spionage og magtbegær.

Tab, kærlighed og længsel. Norske Hanne Ørstavik og danske Christina Hesselholdt er begge optaget af skrive om kærlighed, og dem der er gået bort. Hesselholdts seneste bog, Feje blade sammen op mod vinden, er en roman om at rejse tilbage i tid og være sammen med dem, man elsker, men som ikke længere er her. Hanne Ørstaviks lægger sig i romanen Ti amo tæt op ad virkeligheden. Fortælleren, en kvindelig, norsk forfatter, beretter om sin italienske mand, der pludselig får en alvorlig kræftdiagnose.

Karin Smirnoff. Anmelderne var ikke i tvivl, da Karin Smirnoff (S) som 54-årig debuterede med, hvad der skulle blive første bind i trilogien om Jana Kippo og en af de største læsersucceser i Sverige i mange år. Karin Smirnoff skriver om alt det smukke, der kan gå i stykker, om kærlighedslængsel, om magtrelationer og vold, og om at leve uærligt, råt og heftigt.  Mød hende på NORD.

Moderskab. Skuespilleren Ida Cæcilie Rasmussen (DK), som mange kender fra filmen Du som er i himlen, lægger krop til Christina Hagens eksplosive tekst om valget mellem moderskab og frihed i denne særforestilling på NORD. Forestillingen er skrevet direkte til skuespiller Ida Cæcilie Rasmussen og har tidligere været opført på Revolver, som er en del af Teater Republique.

Hvor har jeg hjemme? Hvornår føler man sig egentlig hjemme? Det taler Thomas Korsgaard (DK) om med en af de nye, store stemmer i både Finland og Sverige, finlandssvenske Quynh Tran. Korsgaard kredser i sin prisvindende Tue-trilogi om det at befinde sig i periferien af alting, både geografisk og relationelt – og bøgerne åbner blandt andet op for spørgsmålet, om hvordan man undgår at leve i hjemløshed – også i mere end konkret forstand. Quynh Trans debutroman Skygge og Svalhed er en dragende opvæksthistorie om at forsøge at forstå sig selv og sine omgivelser. Og om at ankomme fra Vietnam til en lille by i det vestlige Finland.

Vold & begær. Både Monika Fagerholm (FI) og Victoria Kielland (NO) skriver fra et sted, der balancerer på kanten af afgrunden.
Monika Fagerholm (FI) kredser med romanen Lola omvendt om nogle af de temaer, som har gjort hendes signatur uomgængelig i den nordiske samtidslitteratur. Det er en roman om vold, om det ubehagelige og om lokalsamfundets kollektive fortrængninger.
Stortalentet Victoria Kielland er blevet kaldt en af Norges mest opsigtsvækkende forfattere. Nu gæster hun for første gang Danmark med sin prisbelønnede roman Mine mænd og skriver om den ild, der raser i hjertet og kan brænde hjem ned til ruiner.

Mesterværker. I denne live-udgave af P2-programmet Mesterværker mødes litteraturkritiker Klaus Rothstein (DK) og pianist og radiovært Mathias Hammer (DK) på scenen og battler på ord og klange. Alt sammen hentet fra det nordiske kulturlandskab.

Merete Pryds Helle. Oplæser: Sofie Gråbøl
Hvem er vi egentlig? Hvordan ser vi på os selv? Og hvordan præger historien os? Der løber en afsøgende rød tråd igennem den prisbelønnede forfatter Merete Pryds Helles forfatterskab, der er præget af virtuos sproglig sensibilitet. Mød Merete Pryds Helle på NORD med romanen Det vågne hjerte.

Lydhør. Forfatter og videnskabsjournalist Annette K. Nielsen har i et samarbejde med forfatteren Leonora Christina Skov skrevet den anmelderroste bog ‘Med på en lytter – en rejse i lytningens univers’. På NORD stiller Annette K. Nielsen skarpt på forholdet mellem lyd og litteratur i et foredrag særligt skabt til festivalen.

Mystik og eventyr i ny nordisk litteratur. Hvordan kan det være, at det mystiske og mytologiske stof pludselig er så nærværende i den nye nordiske litteratur? Og skal man vende sig mod hekse og trolde for at forstå vores samtid? Nord stiller spørgsmålene til tre nordiske, markante og romanaktuelle forfattere; Rasmus Daugbjerg, Johanne Lykke Holm og Nanna Goul.

Nordisk litteraturquiz. Litteraturkritiker Klaus Rothstein er den kyndige quizmaster, der tester to boglærde hold på deres viden om nordisk litteratur, når de sættes stævne på festivalen.

Bar.Lounge.Musik. Slut NORD af i selskab med en af Danmarks førende DJ’s.  I NORDs lounge vender Jonas Visti plader fra de kolde lande.

NORD-Nordisk Litteraturfestival afholdes på Kulturværftet i Helsingør den 17. september og arrangeres i et samarbejde mellem Helsingør Kommunes Biblioteker og Kulturværftet.

Billetter til NORD – Nordisk Litteraturfestival 2021 kan købes på billetten.dk
Læs mere om festivalen på nordfestival.dk